вівторок, 10 жовтня 2017 р.

Для батьків



 «Небезпечні квести для дітей: профілактика залучення» – актуальна відповідь на загрозливу ситуацію, яка почала поширюватися в Україні в дитячому середовищі з середини 2016 року.



Йдеться насамперед про так звані «смертельні квести», які ширилися соціальною мережею «ВКонтакте».

Варто розуміти, що поширення цих небезпечних квестів відображає проблеми, які є не лише в дітей, а й у суспільстві загалом, насамперед у ставленні дорослих до дітей.

Нерозуміння, неувага до дитячого життя, невиділення часу, байдужість до проблем, які хвилюють дітей, зверхність або, навпаки, надмірний контроль та гіперопіка, накопичуючись, призводять до формування закритості дитини, відчуття в неї самотності та непотрібності, пошуку можливих виходів з таких ситуацій відповідно до її рішень та можливостей.

Один  з таких шляхів, відомий з давних часів, – втеча від реальності, який у наші часи спростився завдяки створенню віртуального світу, віртуальних друзів, віртуального спілкування та віртуального життя, в якому і смерть здається віртуальною.
Найкращий шлях профілактики смертельних квестів
 - 1) розвиток інтересів дитини поза інтернетом, в реальності;
2) збереження довіри у стосунках, контакту, для того, щоб дитина бачила в батьках джерело допомоги в складнощах і зверталася.
Що дитині подобається? Наскільки вона має сталий інтерес? Якщо не має, то скільки ви зробили пропозицій спробувати щось нове, і ще раз, і ще раз?
Це не обов'язково нові гуртки чи щось організоване. Це може бути будь-яка справа, що робиться разом (приготування їжі, наведення чистоти і краси в оселі, підготовка подарунків, спільний перегляд фільмів чи читання книги) з розмовою про відчуття, думки, здобутки, які віднайдено в цій справі, побільше гумору і веселощів.

Повідомити про участь дітей у небезпечній «грі» можна на «102». До слова, особам, які повідомлять про ці факти, гарантують конфіденційність. Є номери довіри «Ла Страда» 772, куди можуть подзвонити самі ж діти. Телефон «гарячої лінії» кіберполіції - (044) 374-37-21 (з 8:45 до 19:30 в робочі дні).

Працівники поліції рекомендують встановити на гаджетах дітей «батьківський контроль», щоб блокувалися сумнівні сайти, сторінки, які розповсюджують порнографію чи пропагують насилля.

Крім того, батькам найперше варто звернути увагу на психологічний стан дітей, перевіряти шкіряні покриви дитини на наявність пошкоджень, особливу увагу звертаючи на пошкодження різного роду у формі кита.

Радять також перевіряти облікові записи дитини в соціальних мережах та групи, до яких входить акант, перевіряти вміст спілкування у приватних чатах, звертати увагу на коло спілкування дитини.


Немає коментарів:

Дописати коментар